Programa per a organitzacions de cures

Programa per a organitzacions que presten serveis de cures des de l'Economia Social i Solidària

Des del 2018 Barcelona Activa ha desenvolupat diverses intervencions dirigides a l'impuls i enfortiment de sectors específics. S'ha fet una exploració sectorial per conèixer la situació, centrant-se en les necessitats, tot amb la intenció de generar programes d'impuls tenint en compte aquestes necessitats.

En l'àmbit de les cures, les accions desenvolupades s'han emmarcat en la Mesura de Govern per una Democratització de la Cura (2017-2020) i han anat orientades a l'anàlisi i desenvolupament d'elements de sostenibilitat i models de negoci i al foment de la intercooperació en el sector.

 

Formació modular 2021

Aquesta tardor, des de Barcelona Activa us presentem la primera edició de la formació modular Activem les CurESS. La formació començarà el 14 d'octubre amb una o dues sessions setmanals, els dimarts i els dijous de 16 a 18 h, i s’allargarà fins al 2 de desembre. La formació es divideix en 3 mòduls, que es poden seguir de manera independent, i que configuren un itinerari formatiu per a treballar aspectes clau en els projectes dedicats a prestar serveis de cures i d’atenció a les persones. Consulteu tot el programa formatiu en aquest enllaç i reserveu la vostra plaça inscrivint-vos. 

La formació es farà presencial a InnoBA (C/Perú, 52 Barcelona). 

Les inscripcions es poden fer clicant sobre cada mòdul: 

 

Servei d'assessorament especialitzat en cures

Barcelona Activa torna a posar en marxa l’assessorament dirigit a organitzacions i projectes del sector de les cures que treballen en els valors de l’Economia Social i Solidària (ESS). Aquest servei especialitzat en sectors estratègics ofereix l’assessorament a través d’un equip expert. La metodologia parteix de l’estudi i exploració de cada sector i de la identificació de reptes i necessitats socioempresarials. Per això, s’ha tingut en compte la pluralitat d’actors que configuren cada àmbit, les diferents activitats de projectes i organitzacions i els diferents graus de maduresa i etapes per desenvolupar les eines més adequades.

A qui es dirigeix?

 • Projectes no constituïts en fase inicial o d’ideació i que s’ubiquin en les cures i tinguin impacte social i/o ambiental.
 • Organitzacions del sector de les cures ja constituïdes que vulguin assessorar-se en alguna àrea concreta: estratègia empresarial, comercialització, governança interna, comunicació i màrqueting, etc.
 • Projectes o organitzacions madures o en fase de consolidació que operen en l’àmbit de l’ESS i les cures, que es trobin en procés de redefinició estratègica, vulguin millorar la sostenibilitat, adaptar-se a nous escenaris, processos d’innovació socioempresarial o obertura de noves línies de negoci.

Què oferim?

 • Realització d’una diagnosi inicial.
 • Acompanyament individualitzat a partir d’un pla de treball consensuat.
 • Acompanyament en el procés de materialització del model de negoci per a projectes emprenedors (model de negoci, pla financer, estratègia de comunicació, format jurídic, etc.).
 • Identificació d’àrees prioritàries d’acompanyament per a organitzacions ja constituïdes: model de negoci, governança interna, sostenibilitat econòmica, comercialització, recerca de finançament, etc.
 • Resolució de dubtes amb relació al vostre projecte.

Per tal de demanar assessorament cal enviar un correu electrònic assessoramentsectors@barcelonactiva.cat especificant que voleu sol·licitar assessorament especialitzat en sectors estratègics, el nom del projecte/organització, en quin sector d’activitat s’ubica, nom i cognoms i telèfon de la persona de contacte. Un cop rebuda la sol·licitud, l’equip de Barcelona Activa es posarà en contacte per tal de realitzar una breu entrevista inicial. 

 

Taller d'eines comunicatives i estratègies de màrqueting digital

Proposta d'un programa formatiu conformat per tres sessions de curta durada. L'objectiu és millorar la comunicació de les organitzacions mitjançant la identificació dels elements clau per la seva visibilització i l’aplicació d’eines de comunicació comercial en l'entorn digital. Es va dur a terme els dies 3, 7 i 10 de juny de 2021 de manera semipresencial.

El taller anava destinat a les persones encarregades de la comunicació en empreses i entitats de l'ESS dedicades a prestar serveis directes en l’àmbit de l’atenció a les persones i les cures. La formació, impartida per Colectic, es va dividir de la següent manera:

 • Primera sessió (3 de juny de 16 a 18:15 h en format virtual). Elements clau per a visibilitzar el meu projecte.
 • Segona sessió (10 de juny de 16 a 18:15 h en format virtual).  Estratègies de comunicació digital comercial.
 • Tercera sessió (17 de juny de 16 a 18:30 h sessió presencial). Taller pràctic: relació amb mitjans de comunicació.

 

Activitats destacades 2019 - 2020

- Acompanyament al Grup d'Intercooperació de projectes de cures dins de l'Economia Social i Solidària.

- EnPrenem Cura. Programa a mida d'Emprenedoria Social i Col·lectiu en l'àmbit de les cures. Es tracta d'un pla formatiu i d'acompanyament a 40 persones que treballen de forma informal en l'àmbit de les cures i que volen regularitzar la seva situació, dignificar la seva feina i vehicular una activitat econòmica viable a través d'un format col·lectiu i cooperatiu. Més informació sobre el tancament de l'última edició aquí.

- El Col·laboratori en cures. Espai d'aprenentatge col·lectiu amb la vocació de promoure la reflexió i la sistematització de coneixements a partir de pràctiques i experiències de persones professionals, protagonistes d'experiències que atenen a les cures i gent que ha estudiat possibles models per a la reorganització social de les cures des de l'ESS. Més informació aquí.

- Jornades "Activem les CurESS". Els dies 9 i 18 de desembre del 2020 es van celebrar les Jornades virtuals "Activem les CurESS" amb la finalitat de reflexionar sobre els reptes i les necessitats de les empreses i entitats del sector de les cures i l’atenció a les persones en el context de la Covid-19.

Mesura de Govern per una Democratització de la Cura
Mesura de Govern per una Democratització de la Cura