Reviu les sessions del curs 2023-24 de #DiesInnoBA

La programació d’activitats de #DiesInnoBA és l'aposta dInnoBA per apropar l’Economia Social i Solidària i la innovació socioeconòmica al públic en general, divulgant pràctiques i experiències inspiradores i fomentant el diàleg entre empreses d’ESS i empreses mercantils, promovent la hifbridació.

A continuació es recullen els materials derivats de les sessions ja realitzades durant el curs 2023-24, classificades per cada temàtica abordada trimestralment.

Per veure la programació futura de #DiesInnoBA visita aquesta web.

DiesInnoBA #1: Impactes ASG: oportunitats, criteris i mètodes de mesura

L’Impacte ASG - ambiental, social i de bon govern - de les empreses és un tema cada cop més present en referència a una economia sostenible, resilient i de proximitat. Sovint es parla d’empreses d’impacte o empreses amb impacte per identificar aquelles organitzacions que tenen en compte criteris ambientals i socials de la seva activitat econòmica. En aquest sentit, l’Economia Social i Solidària (ESS) ja incorpora en els seus principis aquesta triple dimensió dels impactes com  a element identificador. 

Els DiesInnoBA de la tardor del 2023 s’han centrat al voltant dels impactes ASG: la seva raó de ser i els seus reptes i oportunitats. A través de diferents activitats es genera una reflexió conjunta entre organitzacions d’economia social, empreses mercantils i ciutadania en general al voltant de: què entenem per impactes ASG, com els mesurem i com es vinculen els criteris ASG amb la inversió. 

  • #1. ConversESS 1: El bon govern com a element clau en la promoció d'Impactes ASG 

    La Guernica Facundo, coordinadora del grup cooperatiu ECOS i fundadora de LabCoop i la Irene Tarradellas, directora d'ImpactHub Barcelona reflexionen sobre el paper del govern de les organitzacions en el seu impacte. Amb la moderació d’Álvaro Porro, director d’Economia Social i Cooperatives de Barcelona Activa. 

    Quin efecte té una governança democràtica en les organitzacions? Què implica incorporar-la? Troba les respostes en aquest vídeo.

  • #1. ConversESS 2: Inversions amb impacte 

    La Mariona Gonzàlez, directora d'Innovació i Economia Social de SpainNAB - principal plataforma d'impuls i promoció de les inversions amb impacte, dialoga amb el Juan Garibi, responsable de comercialització i desenvolupament estratègic de FIARE - banc ètic cooperatiu. 

    Què és una inversió amb impacte? Com s’integren els criteris ASG en una anàlisi d’inversió?  Troba les respostes en aquest vídeo.

  • #1. Laboratori 1: Reptes del mesurament d'impacte ASG: criteris i estàndards 

    Aquesta sessió presenta un debat entre persones expertes al voltant de la importància d'incorporar metodologies de mesurament de l'impacte dins les organitzacions i dels reptes que això suposa i una activitat posterior a partir de dos grups de treball. 

    La Júlia Díaz, experta en anàlisi de dades a la direcció d'Organització i Qualitat de la dada a Barcelona Activa, la Suzanne Jenkins, Coordinadora del Center for Social Impact d’ESADE, el Rubén Suriñach, responsable del Balanç Social de la Xarxa d'Economia Solidària (XES), l'eina de mesurament d'impacte de l'Economia Social i Solidària i la Farners Miró, experta en estratègia corporativa d'impacte a Roots for Sustainability (R4S) - entitat impulsora del Moviment B Corp a Espanya debaten sobre el tema. 

    Podeu escoltar-les al vídeo de la dreta o obrir la Relatoria de la Sessió, on també trobareu enllaços d’interès.

  • #1. Laboratori 2: El camí   cap al tèxtil sostenible: com incorporar l'impacte ASG en la moda

    La Paola Cirelli, fundadora de Fashion Design Thinking i del podcast Maldita Moda Club i professora de Branding a diferents universitats ens presenta com es distingeix el sector de la moda sostenible, quins elements la defineixen, i dirigeix un taller dinàmic per tal que les persones participants treballin en el recorregut de la seva empresa, entitat o projecte emprenedor cap a la sostenibilitat. 

    Degut al format de l’activitat, no es pot reviure l’activitat. Podeu trobar més activitats relacionades amb el tèxtil sostenible al Programa RevESStim el Tèxtil. 

  • #1 Cercle 1: Sostenibilitat: transformant la moda des de l’aula

    En aquesta jornada es va realitzar un debat participatiu entre diferents instituts de Formació Professionals de la família tèxtil sobre la problemàtica de la indústria de la moda “fast fashion”, per tal de treballar en l’elaboració de missatges i activitats que es puguin fer servir per sensibilitzar les generacions joves respecte del consum responsable, l’economia circular i la moda sostenible.

    Aquesta sessió, que van seguir uns 200 joves estudiants de Formació Professional Tèxtil i d’Imatge Personal, de grau mig o superior, va comptar amb la ponència de la Mireia Cañellas Grifoll, responsable de Desenvolupament Sostenible del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i amb el professor Albert Pérez, del Cicle Superior en Disseny tèxtil i pell, orientat a la fabricació de col·leccions de moda i vestuari a mida, de l’Institut de Terrassa.

    Podeu escoltar-les al vídeo de la dreta.